Werk aan klassieke schepen

Decoratief schilderwerk aan klassieke schepen:

  • lofwerk
  • houtimitatie
  • marmerimitatie
  • letterwerk

In vroeger tijden werden de vracht- en beurtschepen meest onderhouden door de schippers/eigenaren zelf. Veel aandacht werd ook besteed aan het decoratief schilderwerk. Want aan een goed verzorgd schip kon men de betrouwbaarheid van de schipper aflezen.

Van der Meer schilders sinds 1880

Heeft in deze decoratieve verftechnieken een rijke traditie die van vader op zoon is overgegaan. Aangevuld met cursussen en bovenal een grote interesse in schilderwerk, verftechnieken en scheepshistorie wordt deze traditie voortgezet, met verve.

Uit onze boekhouding van 1922: roef geverfd

Hout- en marmerimitatie

Roeven werden vroeger vaak door de schilder gehout en de schoorsteenmantels gemarmerd. Deze technieken pas ik nog steeds toe bij schepen (en ook woningen). De spiegels van de schepen werden ook gehout. Dit kwam voort uit de gewoonte om bij de -toen nog- houten schepen de konten zolang mogelijk in de harpuisolie te houden in plaats van houtteer. De sterke lucht van teer werd zo buiten de roef gehouden.

Uit de boekhouding van 1922 een notitie 'roef geverfd'
Verschillende stadia in houtimitatie

Houtimitatie achteronder van de tjalk Vriendentrouw, verschillende stadia van de behandeling

Marmerimitatie op de schoorsteenmantel van de tjalk Vriendentrouw

Verschillende stadia bij marmerimitatie
Het houten van de kont van het skutsje 'de Lege Walden'

Houtimitatie op de kont van skûtsje De Lege Wâlden

Naamborden

’s Winters werden de losse onderdelen zoals naamborden, mastwortels en roerklikken behandeld in onze verfwinkel (schilderswerkplaats). En dit werk doe ik nog steeds bij ons in de werkplaats, zoals het naambord van zeiltjalk Babbelaer.

Babbelaer, beletteren naambord
Schoorsteenstukje

Schoorsteenstukje

Ook werden er in de roef wel schoorsteenstukjes geschilderd boven de schoorsteenmantel. Deze schilderijtjes heb ik ook al verschillende keren mogen maken. Op de foto een schoorsteenstukje met daarop een skûtsje gelegen in de Âld Far in Terherne. De woning op deze schildering is dezelfde woning waarin dit schoorsteenstukje zich bevindt. De schoorsteenmantel heb ik gemarmerd en de rest van de woonkamer in authentieke kleuren geschilderd.

Scheeps lofwerk

Op de foto de Compaen uit Arnhem en het aanbrengen van het lofwerk.

Dit Jugendstil ontwerp is ook van eigen hand.

Lofwerk aan 'de Compaen'